Jussarön linnake- ja kaivossaari heinäkuussa 
                                                                    (  Updated by Kari Vierinen  14.1.2015  )
 
 
Jussarön saarella on kiinnostava historia merellisen Suomen eturintamassa ulkomerta vastaan. Jussarö on ollut linnakesaarena useaan eri otteeseen. Jussarössä on ollut rautakaivos. Maan alla olevat kaivostunnelit ovat osittäin täyttyneet vedellä, mutta osa niistä olisi tarkoitus avata vierailijoille.
Jussarö on ollut suoja- ja kauppasatama. Jussarö avattiin yleisölle ja huviveneilijöille vasta muutamia vuosia sitten.  Saaren eteläosa on edelleen rajavartiolaitoksen käytössä ja siellä on merivartioasema. Maininta Jussarön saaresta tapahtui ensimmäisen kerran 1240-luvulla ja merenkulkijat ovat aina käyttäneet saarta maamerkkinä. Joskus 1600 luvulla havaittiin, että alueella on magneettisia häiriöitä, jotka vaikeuttavat merenkulkua. Merikortti alueestta tehtiin jo 1750-luvulla. Ensimmäiset luotsit sijoitettiin Jussaröhön 1800-luvun alussa. Vuonna 1891 rakennettiin ensimmäinen majakka saarelle. Majakan sijainti pääsaaressa oli huono ja se korvattiin vuonna 1922 uudella täysautomaattisella majakalla, joka rakennettiin lähellä sijaitsevalle Sundharunin saarelle. Jussarössä tehtiin ensimmäiset koelouhinnat rautamalmilla vuonna 1817. Ensimmäinen rautakaivos avattiin vuonna 1834. Vuonna 1961 syntyi Jussarön rautakaivos kun rautamalmin louhinta teollistettiin. Kaivos toimi jopa vuoteen 1967 asti, jolloin sen toiminta lopetettiin kannattomana. Tämän jälkeen armeija otti saaren hallintaansa. Saarella oli merkittävä tehtävä kylmän sodan aikana, koska ns. kuuma linja kulki saaren kautta. Vuonna 1989 saaren länsiosa liitettiin Tammisaaren saariston kansallispuistoon. Kesällä 2005 Jussarö avattiin yleisölle ja siitä asti olemme kesäisin vierailleet saarella.
Jussarön luonto on ainutlaatuinen. Täällä voit kokea kaiken rehevästä suomaastosta karuun kallioon. Voit myös nähdä harvinaisia kasveja ja lintuja. Muuttolintujen reitti kulkee saaren yli. Saaresta löytyy runsas lintu- sekä eläinmaailma. Myös saaren ympäröivässä meressä on runsaasti kaloja ja merilintuja. Sinulla on myös mahdollisuus nähdä hylkeitä. Kauniin keltapilkullisia ranta- eli tarhakäärmeitä näkee saarella ja kyykäärmeiden väri on lähellä saaren tumman harmaata kiveä.


Valokuvat latautuvat sivun alareunasta alkaen jonkun aikaa ja tämän jälkeen klikkaa kohdasta ” Toista kuvaesitys ” .
Copyright by Kari Vierinen, Siuntio Finland

    Jussarön linnake- ja kaivossaaren vierasvenesatamassa